Allmänt om linser

Idag använder vi nästan uteslutande mjuka linser men i vissa fall säljs även hårda linser. Mjuka linser är oftast gjorda av en blandning av silikon och plaster (silikonhydrogel) vilket ger en bra syretillförsel till hornhinnan. Vid brytningsfel och torra ögon används hårda linser med fördel eftersom de ger bättre tårutbyte.

Det finns ett flertal olika typer av linser som är populära på marknaden. Månadslinserna sätts in på morgonen för att sedan tas ut på kvällen och förvaras i ett linsetui fyllt med linsvätska. Sköter man dessa linser kan man räkna med att de kommer att behålla kvalitén, vara bekväma samt fria från bakterier under hela perioden man använder dem.

Personer som växlar mellan linser och glasögon brukar hålla sig till endagslinser. Dessa linser är bekväma på så sätt att efter man använt dem en dag så slänger man dem. Linsskötsel är med andra ord inte nödvändigt med endagslinser.

En annan typ av lins som kräver minimal skötsel är dygnet runt linser. Precis som namnet antyder så används de dygnet runt och kräver därför inte heller någon form av skötsel. Silikon är ett vanligt material för dessa linser eftersom det släpper in och ut syre på ett bra sätt vilket är nödvändigt om man ska på linserna även över natten.

Har man haft läsglasögon och vill byta till kontaktlinser ska man använda progressiva linser. Dessa finns både som månadslinser och endagslinser. När man börjar komma upp i åldern är det inte ovanligt att man får problem med synen, ”ålderseende”, och då kan man använda bifokala linser för att avhjälpa problemet. Lider man av astigmatism, onormala brytningar i hornhinnan, kan detta korrigeras ned toriska linser. Numera finns det också färgade linser som ändrar ditt ögas utseende. Den här typen av lins finns både för personer med synfel såväl som för personer med perfekt syn.