Om synfel

För olika typer av synfel finns det olika linser som korrigerar felen. Närsynthet innebär att näthinnan kommer för långt från ögats lins, vilket leder till att man ser bra på när håll men suddigt på avstånd. En lins som är konkav (-) och sfäriskt slipad korrigerar det.

Det absolut vanligaste synfelet i Sverige är översynthet vilket orsakas av att näthinnan istället kommer för nära linsen i ögat. Är du översynt har du problem att se både på nära och långt håll. Synfelet avhjälps lätt med en lins som är konvex (+) och sfäriskt slipad.

Lider du av astigmatism har du onormala brytningar i hornhinnan. Det är inte ovanligt att ha både astigmatism och antingen närsynthet eller översynthet. Skulle så vara fallet måste man ha en lins (torisk) som har två olika styrkor.

När man blir äldre är det inte ovanligt att synen försämras, ”ålderseende”. Med åldern får ögonlinsen svårare att ”ställa in” skärpan vilket innebär att man får svårare att se på nära håll. Detta kan man korrigera med hjälp av bifokala eller progressiva kontaktlinser.